Sari la conținut

Semnele dependenței de jocuri de noroc

Desigur, ne place să jucăm. Uneori, însă, o simplă pasiune se poate transforma într-o dependență gravă care ne afectează negativ viețile, dacă nu chiar să ni le distrugă, după cum semnalează Mayo Clinic. Aceasta nu înseamnă că toți cei care joacă uneori la cazinou sau la pariuri sunt dependenți de jocurile de noroc.

Ca orice altă pasiune, este bine să practici jocurile de noroc responsabil și cu măsură. În caz că realizezi că tu sau cineva drag ție – un membru al familiei sau prieten – suferă de această dependență, este recomandabil să o tratezi, pentru a stopa efectele negative ale acesteia. În România, te poți adresa de exemplu, programului “Joc responsabil” în acest sens.

Iată câteva semne ale dependenței de jocuri de noroc de care, dacă le observi la tine sau la cineva la care ții, trebuie să ții seama.

Pariezi cu bani pe care nu-i ai

O persoană care este dependentă de jocuri de noroc nu se oprește la limita impusă de bugetul personal. Dimpotivă, aceasta va face orice îi stă în putință pentru a face rost de bani în continuare, pentru a juca.

O astfel de persoană va se va împrumuta des de bani sau va cere avansuri de salariu și are o situație fianciară neclară: uneori are foarte mulți bani, alteori e lefter. Membrii familiei sale observă deseori că lipsesc lucruri de valoare și bunuri din casă, sau că banii dispar din portofel sau din contul bancar.

Petreci mult timp jucând

Un dependent de jocuri de noroc petrece tot mai mult timp jucând și de cele mai multe ori întârzie la întâlnirile sau agajamentele sale. De asemenea, se distinge prin faptul că are multe absențe nemotivate și îi ia foarte mult timp să efectueze sarcini simple – de exemplu, îi ia trei ore să se întoarca de la magazinul de pâine.

Nu te poți opri

… iar atunci când realizează petrec prea mult timp jucând, pur și simplu nu se pot opri. Deși încearcă din răsputeri, nu reușesc să-și stăpânească dorința de a juca din nou, tot mai mult.

Viața ta este afectată negativ

Un semn important al dependenței de noroc este faptul că viața persoanei în cauză are mult de suferit. Aceasta în sensul că își riscă sau chiar pierde o relație majoră, locul de muncă sau renunță la școală/curs/facultate din cauza jocurilor de noroc.

Te gândești obsesiv la jocuri

Atunci observi acest lucru, este cazul să cauți ajutor de specialitate. Gândurile repetitive la jocurile de noroc, cât și visarea cu ochii deschiși la următoarea vizită la cazinou, la cum poți face rost de bani pentru a juca, etc., sunt semne clare de dependență.

Gânduri sau chiar tentative de sinucidere

Este cazul să realizezi că dependența de jocuri de noroc poate avea consecințe foarte grave, precum gânduri sau chiar tentative de sinucidere.

Dacă tu sau cineva drag ție este dependent de jocurile de noroc, nu trebuie să treci prin acest drum dificil singur. Cere ajutor de specialitate, informează-te despre tratamentele disponibile pentru ea și ia toate măsurile necesare pentru a-ți repune viața pe picioare.