HomepariuriUEFA aprobă schimbările pentru competițiile europene începând cu 2024/25

UEFA aprobă schimbările pentru competițiile europene începând cu 2024/25

UEFA aprobă schimbările pentru competițiile europene începând cu 2024/25

Lumea fotbalului a văzut multe schimbări în ultimii ani. Arbitrajul video, Nations League, Conference League, sunt doar câteva dintre modificările pe care le-a văzut recent sportul rege. Unii zic că acestea strică fotbalul, alții spun că sunt schimbări binevenite și le acceptă cu brațele deschise. Indiferent de care parte a dezbaterii te afli, un lucru e clar: fotbalul se schimbă. Continuând această tendință, UEFA a aprobat sistemul elvețian pentru competițiile europene de club începând cu sezonul 2024/25.

Asta înseamnă că faza grupelor așa cum o știm (multiple grupe de patru echipe, din care două avansează în faza eliminatorie) va înceta să mai existe. În locul acesteia, vom avea o singură ligă cu 36 de echipe. Toate acestea vor juca un minim de opt meciuri (șase în cazul Conference League) împotriva unui adversar diferit de fiecare dată. Fiecare echipă va juca cel puțin patru meciuri acasă și patru în deplasare. Primele opt clasate din această ligă vor avansa automat în faza eliminatorie a campionatului.

Echipele care se clasează între locurile 9 și 16 vor juca două meciuri tur-retur împotriva celor clasate de pe 17 până pe 24. Câștigătoarele acestui playoff se vor alătura celor din top 8 în faza eliminatorie. Un aspect important de menționat este că echipele de pe locurile 9 – 16 vor juca returul acasă. Echipele care se clasează pe poziția a 25-a și mai jos sunt eliminate din competiție, fără să fie plasate într-una din competițiile inferioare (Europa League sau Conference League).

UEFA Cup

UEFA susține că aceste schimbări sunt menite să le ofere cluburilor oportunitatea de a juca împotriva unei selecții mai variate de adversari, și să crească șansele suporterilor de a vedea mai multe dueluri între echipele de top la începutul competiției. Însă acest format nou va afecta și lista de echipe calificate. O dată cu mărirea numărului de echipe participante în Champions League de la 32 la 36, patru noi oportunități vor fi puse la bătaie astfel:

  • Una va fi acordată echipei de pe locul al treilea din campionatul țării ce ocupă locul al cincilea în clasamentul UEFA.
  • Încă una va fi acordată unei campioane naționale, mărind astfel numărul echipelor ce se califică prin așa-zisa Calea Campionilor de la patru, la cinci.
  • Ultimele două vor fi acordate țărilor ale căror cluburi au avut cele mai bune performanțe colective în sezonul precedent (numărul total de puncte obținute împărțit la numărul de echipe participante din partea țării respective). Această participare va fi oferită echipei cele mai bine-clasate în afara locurilor de Champions League.

Ca o paranteză la acest ultim punct, UEFA au indicat pe site-ul lor oficial că dacă luăm sezonul actual ca și exemplu, țările care ar primi cele două participări bazate pe performanța colectivă sunt Anglia și Țările de Jos.

Ce părere ai? Vom vedea un impact pozitiv din partea acestor schimbări, sau vom plânge după vechiul format începând cu 2025? Lasă-ne un comentariu cu opinia ta.

https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-flag.png
<img id="postThumbnailImageTopLeftPostContent" class="postThumbnailImageTopLeftPostContent" src="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-flag.png" width="300" height="174" alt="UEFA aprobă schimbările pentru competițiile europene începând cu 2024/25">,<img decoding="async" loading="lazy" class="alignright wp-image-7188 size-medium" style="color: #333333; font-style: normal; font-weight: 400;" src="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-cup-201x300.png" alt="UEFA Cup" width="201" height="300" srcset="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-cup-201x300.png 201w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-cup-180x269.png 180w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/uefa-cup.png 360w" sizes="(max-width: 201px) 100vw, 201px" />