Homejocul de noroc responsabilÎntrebări frecvente despre dependența de jocuri de noroc

Întrebări frecvente despre dependența de jocuri de noroc

Întrebări frecvente despre dependența de jocuri de noroc

Conform unui studiu realizat de GfK Romania în 2016, 2,4 milioane de indivizi majori, reprezentând 15% din populația majoră, au jucat cel puțin o dată la jocuri de noroc în anul premergător studiului. Deși statisticile nu sunt deosebit de transparente sau clare, aceeași organizație precizează că dintre jucătorii locali, 0,6% – respectiv 98.000 de indivizi – dezvoltă “probleme de joc”. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen și pentru a ne feri de riscul dezvoltării unei astfel de dependențe, am alcătuit o listă de întrebări frecvente ce te mențin informat.

De ce provoacă dependență jocurile de noroc?

După părerea specialiștilor de la Scientific American și de la organizația Dependenții Anonimi, dependența de jocuri de noroc este foarte similară cu dependența de droguri. Iar aceasta deoarece există nenumărate studii de specialitate care o demonstrează.

În principiu, Scientific American explică faptul că, atunci când ne angajăm în activități care ne asigură supraviețuirea sau ne ajută să ne transmitem mai departe genele, creierele noastre eliberează o substanță denumită dopamină.

Această substanță este eliberată și când o persoană utilizează droguri sau participă la jocuri de noroc. Însă, cu cât această substanță este eliberată mai des, cu atât creierul nostru devine mai puțin succeptibil la ea. Prin urmare, persoana în cauză simte nevoia să joace din nou, având nevoie de și mai multe stimulente pentru a simți efectele dopaminei, la fel ca și în cazul dependenților de droguri.

Aceeași publicație continuă prin a afirma că există numeroase studii recente care arată că jucătorii patologici și dependenții de droguri au multe predispoziții genentice în comun. Aceste predispoziții se referă la impulsivitate și căutarea de câștiguri, care sunt cauze solide ale dependenței de jocuri de noroc, la fel ca și în cazul cele de droguri.

Este jocul patologic de noroc o boală?

Conform articolului “If Compulsive Gambling is a Disease, Then…” (Dacă jocul patologic de noroc este o boală, atunci…) de I. Nelson Rose, publicat în 2016 de către Mary Ann Libert, Inc., în 1980, Asociația Americană de Psihiatrie declara jocul patologic de noroc ca fiind o boală mintală oficială.

Cu toate acestea, pe măsură ce studiile de specialitate au avansat, această afecțiune a fost pusă în aceeași categorie cu abuzul de droguri și de alte substanțe. Prin urmare, în acest moment, jocul patologic de noroc este clasificat de această asociație ca fiind o “afecțiune a jocului de noroc” care se înscrie în categoria afecțiunilor legate de sănătatea mintală.

Este dependența de jocuri de noroc genetică?

Este dependența de jocuri de noroc genetică?
Încă din anul 2003, Journal of Gambling Studies a publicat un articol intitulat “Genetics of pathological gambling” (Genetica jocului patologic de noroc) în US National Library of Medicine prin care se susține că jocul patologic de noroc este o afecțiune a controlului impulsurilor.

Prin acest studiu se declară că factorii familiali au fost observați în diverse studii efectuate în acest domeniu. Disfuncții serotoninergice, noradrenergice și dopaminergice au fost raportate, se continuă în acest studiu, ca fiind factori biologici ce contribuie la fiziopatologia jocului patologic de noroc.

În concluzie, se sugerează că această afecțiune este, partial cauzată de factori genetici.

Ce-i face pe unii indivizi să fie mai predispuși la jocul patologic de noroc în comparație cu alții?

Un articol publicat de Dr. Timothy W. Fong, publicat în 2005 de US National Library of Medicine afirmă că jucătorii patologici de noroc au anumite predispoziții pentru această afecțiune. Dr. Fong continuă prin a enumera o serie de vulnerabilități care îi caracterizează pe aceștia, printre care:

Vulnerabilități de vârstă: se arată că adolescenții sunt vulnerabili dependențelor, lucru ce este corelat cu maturizarea creierului, lipsa unor mecanisme de autocontrol, ș.a.
Vulnerabilități genetice: vezi întrebarea anterioară.
Vulnerabilități socio-demografice: studiile demonstrează că există anumite naționalități care sunt mai predispuse la jocul patologic de noroc decât nativii americani.
Vulnerabilități legate de gen: chiar și la noi în țară, studiile realizate de GfK Romania demonstrează că majoritatea “jucătorilor cu frecvență săptămânală” sunt în general bărbați.
Vulnerabiliăți de afecțiuni existente: același articol subliniază că sunt mai predispuși la dezvoltarea unei dependețe de jocuri de noroc cei care suferă de dependețe de diferite substanțe și cei cu afecțiuni psihiatrice precum depresie majoră, anxietate, sau ADHD.
• Altele.

Este posibil ca foștii dependenți de jocuri de noroc să se reapuce de jucat la un nivel acceptabil?

Echipele de specialiști care alcătuiesc diverse metode de terapie pentru această dependență din diferite clinici internaționale precum Castle Craig România sunt de părere că este nevoie de o abstinență totală de la jocurile de noroc pentru o însănătoșire completă, la fel ca și în cazul dependențelor de alcool sau droguri.

Cât de des întâlnită este dependența de jocuri de noroc?

Odată cu invazia cazinourilor și a caselor de pariuri online care sunt disponibile și de pe dispozitivele mobile, jocurile de noroc au devenit mai populare decât în trecut. Conform Fundației Nord-Americane pentru Ajutor în Dependența de Jocuri de Noroc, în S.U.A., o mare parte a populației care participă la acest tip de jocuri – mai precis, 2,6% sau în jur de 10 milioane de indivizi – au o problemă de dependență datorită jocurilor de noroc.

În România, studiile sunt rare. Cu toate acestea, un raport întocmit de Prof. Univ. Mark Griffits de la Nottingham Trent University întocmit în 2009 îi citează pe autorii Lupu V., Onaca E. și Lupu D. cu studiul din 2002 prin care se examina prevalența jocului de noroc problematic printre elevii de liceu din trei județe diferite.

Acest studiu a relevat că 7% dintre subiecți au fost identificați ca fiind jucători de noroc cu probleme, dintre care cei mai mulți au fost băieți.

Toate tipurile de jocuri de noroc provoacă același nivel de dependență?

Ce tipuri de jocuri de noroc provoaca mai multa dependenta După un articol publicat în MedicalNewsToday, orice tip de jocuri de noroc, printre care se enumeră și cursele, jocurile de cărți, de bingo, jocurile de zaruri, loteriile, sloturile și pariurile sportive, pot crea probleme de dependență în rândul jucătorilor.

Cu toatea acestea, acest articol afirmă că anumite tipuri de jocuri de noroc au unele caracteristici care duc la dependență într-o mai mare măsură. Este dat aici exemplul sloturilor.

Pe de altă parte, Serviciul de Tratament și Informare TechAddiction creat în anul 2005 de Dr. Brent Conrad, psiholog în Halifax, Canada, afirmă că este posibil ca jocul de noroc pe internet să provoace o mai mare și mai periculoasă dependență în comparație cu jocul de noroc la un cazinou traditional.

https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/intrebari-frecvente-despre-dependenta-de-jocuri-de-noroc.png
<img id="postThumbnailImageTopLeftPostContent" class="postThumbnailImageTopLeftPostContent" src="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/intrebari-frecvente-despre-dependenta-de-jocuri-de-noroc.png" width="300" height="157" alt="Întrebări frecvente despre dependența de jocuri de noroc">,<img decoding="async" loading="lazy" src="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-300x165.jpg" alt="Este dependența de jocuri de noroc genetică?" width="300" height="165" class="alignright size-medium wp-image-5365" srcset="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-300x165.jpg 300w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-1024x563.jpg 1024w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-818x450.jpg 818w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-180x99.jpg 180w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-360x198.jpg 360w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-790x435.jpg 790w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica-1095x602.jpg 1095w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/este-dependenta-de-jocuri-de-noroc-genetica.jpg 1920w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />,<img decoding="async" loading="lazy" src="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-300x199.jpg" alt="Ce tipuri de jocuri de noroc provoaca mai multa dependenta" width="300" height="199" class="alignright size-medium wp-image-5367" srcset="https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-300x199.jpg 300w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-1024x678.jpg 1024w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-180x119.jpg 180w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-360x238.jpg 360w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-790x523.jpg 790w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta-1095x725.jpg 1095w, https://feelinglucky.ro/wp-content/uploads/ce-tipuri-de-jocuri-de-noroc-provoaca-mai-multa-dependenta.jpg 1920w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />