Sari la conținut

Cum să recunoști comportamentul de dependență patologică de jocuri de noroc

Cum sa recunosti comportamentul de dependenta patologica de jocuri de noroc

De multe ori, comportamentul de dependență patologică de jocuri de noroc la o persoană poate identificat pentru a putea să ajutăm această persoană să-și depășească afecțiunea. Este nevoie de mult tact, informare și o atitudine calmă și rațională pentru a purta o discuție cu dependentul, care, de cele mai multe ori, se află – cel puțin la început – în stadiul de negare. Iată care sunt cele mai des întâlnite simptome ale dependenței patologice de jocuri de noroc.

Simptomele dependenței patologice de jocuri de noroc

Printre acestea se numără:

Simptomele legate de bani: persoana care participă la acest tip de jocuri își fac datorii sau împrumută bani fără a putea explica de ce. De asemenea, familia persoanei în cauză poate observa că dispar bani sau bunuri din casă, își fac numeroase datorii la bancă sau chiar își ipotechează locuința, sau au conturi bancare, împrumuturi la bănci sau carduri de credit sectete.

Simptomele conectate cu timpul: acestea pot include semne precum dispariția persoanei dependente pentru perioade îndelungate de timp, fără ca aceasta să poată explica unde a fost, luarea de zile libere sau concediu medical de la muncă în exces sau/și faptul că persoanei respective îi ia extrem de mult timp să facă anumite drumuri sau treburi (de exemplu, îi ia două ore să cumpere pâine de la chioșc).

Simptome legate de relații interpersonale: persoana respectivă este depresivă sau are toane, dar și mânie inexplicabilă, ia mai puțin legătura cu prietenii, păstrează multe secrete despre activitățile sale sau evitarea evenimentelor sociale.

Cum să abordezi și să discuți cu un dependent patologic de jocuri de noroc

Cum sa discuti cu un jucător patologic de jocuri de noroc Dacă bănuiești că o persoană dragă ție este dependentă de jocurile de noroc, primul pas pentru a o ajuta să scape de această dependență poate fi greu. Aceasta pentru că persoana în cauza s-ar putea simți rușinată sau stânjenită, sau s-ar putea simți în controlul situației și nu ar vedea de ce să se schimbe.

Pentru a putea avea o conversație care să ducă la rezultate cât mai pozitive, atunci când vorbești cu un dependent patologic de jocuri de noroc este recomandat să:

• Îl asiguri că ții foarte mult la el.
• Le explici impactul pe care această dependență o are asupra ta și a celorlalți din jur, ca de exemplu asupra copiilor voștri.
Nu îl judeci, concentrându-te pe dependența lor și nu pe persoana lor.
Eviți propozițiile care încep cu “tu”, ca de pildă “ar trebui” sau “trebuie”, care pot suna ca și cum îl învinovățești.

Jocurile de noroc pot aduce un stres extrem de mare asupra familiei și a relației voastre, atât de mare încât, uneori, este asociat cu violența domestică. Asigură-te, prin urmare, că vei fi în siguranță atunci când discuți despre jocurile de noroc cu persoana care este dependentă.

Pentru a verifica dacă, într-adevăr, o persoană este dependentă de jocuri de noroc, este recomandat ca aceasta să completeze testul de dependență pentru a fi sigur. De asemenea, specialiștii în acest domeniu recomandă monitorizarea dorinței de a juca prin intermediul anumitor aplicații disponbile.

Aceste aplicații monitorizează data și ora la care persoana a simțit nevoia să joace, factorii declanșatori ai acestei dorințe, câștigurile și pierderile atunci când a jucat, etc.