Sari la conținut

Cum să încetezi jocurile de noroc

Uneori e bine să te oprești înainte de a dezvolta o problemă cu jocurile de noroc. Deși numărul celor care devin dependenți de jocurile de noroc este minoritar, acest risc totuși există. Pentru a evita să faci parte din acest procent de persoane care sunt descrise ca jucători patologici, este recomandabil să…

Te auto-excluzi de pe website-urile de jocuri de noroc

O metodă bună pentru a evita jocul patologic este anularea contului sau a conturilor de jocuri de noroc de pe website-urile de acest tip dacă observi că începi să te gândești prea mult la jocurile de noroc. Această metodă este denumită auto-excludere și implică suspendarea contului la casa respectivă de pariuri pe o perioadă mai îndelungată, de exemplu de șase luni.

Auto-exluderea funcționează în cazul celor care nu sunt încă jucători patologici, dar prezintă anumite vulnerabilități sau riscuri pentru a dezvolta această afecțiune, deoarece în cazul celor care sunt deja dependenți este recomandată o abstinență totală (și definitivă) de la jocuri sau pariuri.

Pentru a te auto-exlude de pe un website de jocuri de noroc, tot ce trebuie să faci este să alegi perioada de timp pentru care vrei să nu mai poți juca, uneori fiind necesar să accepți anumiți termeni și condiții.

Ceri ajutor

Ceri ajutor Dacă totuși observi că ai devenit dependent/dependentă de jocurile de noroc, nu ești singur în această încercare. Există nenumărate cazuri de oameni din întreaga lume, dar și de la noi din țară ale căror vieți au fost distruse din cauza jocurilor de noroc, dar care au reușit să revină la o viață normală și să scape de această dependență.

În acest sens, nu ezita:

Să ceri sprijinul familiei și al celor dragi pentru a găsi cele mai bune metode de vindecare.
Să contactezi diferite organizații precum programul “Joc responsabil”, Gamblers Anonymous Romania sau Asociația Crucea Albastră România pentru a primi ajutor de specialitate.
Să te menții informat despre metodele de tratament și ce implică acestea de pe website-urile acestor organizații.

Ce mai poți să faci pentru a evita tentațiile jocurilor de noroc

Fiind o afecțiune gravă care poate avea rezultate catrastofale, ducând chiar la sinucidere, jocul patologic poate fi evitat prin anumite metode. În principiu, psihologii te sfătuiesc să adopți obiceiuri sănătoase și să incepi activități benefice pentru a evita să devii dependent. Acestea ar putea fi:

Pune-ți limite pentru sumele de bani pe care vrei să le cheltui cu jocurile de noroc. Nu depăși aceste limite și nu recurge la cardurile de credit pentru a juca.
Oprește-te din jucat atunci când câștigi. Nu uita, cazinourile și casele de pariuri câștigă și mai mult întotdeauna, deci dacă ai câștigat o dată, mai mult ca sigur că, dacă vei continua să joci, îți vei pierde nu numai câștigurile, dar și banii personali.
Fă-ți o listă cu motivele pentru care ar trebui să te oprești din jucat și aruncă-ți ochii pe ea atunci când îți vine cheful să joci mai des decât rezonabil. Prin rezonabil a se înțelege că timpul petrecut la jocurile de noroc începe să-ți creeze probleme, fie ție, fie celor din jur.
• Practică sport, dansuri, meditații, yoga, învață ceva nou, fă-ți o pasiune creativă sau scrie. Aceste activități te vor distrage de la jocurile de noroc și te vor ajuta în dezvoltarea personală, îmbunătățindu-ți stilul de viață și, de ce nu, ajutându-te chiar în viața socială, deoarece vei avea șansa să cunoști persoane noi și/sau chiar să arăți și să te simți mai bine.