Sari la conținut

Cum poți să ajuți pe cineva care este dependent de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc este la fel de gravă ca și cea de droguri, însă nu de puține ori, persoanele care suferă de această afecțiune se feresc să ceară ajutor. Ca în cazul oricărei dependențe, acest lucru se datorează în special faptului că persoana în cauză este în stadiul de negare, prin care nu recunoaște că are o problemă. Dacă bănuiești că cineva drag ție este dependent de jocurile de noroc și vrei să-l sau să o ajuți, iata de ce trebuie să ții seama.

Cum să începi conversația

Gambling Help Online, o organizație australiană constituită datorită unei convenții dintre guvernele teritoriale și cel australian, te avertizează că o discuție directă cu persoana care e dependentă poate deveni destul de sensibilă, având potențialul ca lucrurile să se amplifice și să-i supere pe toți cei implicați.

Specialiștii de la această organizație te sfătuiesc să folosești o propoziție “de conectare”, care să afirme un adevăr despre un lucru pozitiv din relația dintre tine și persoana dependentă, care să vă facă pe amândoi să vă simțiți conectați și optimiști în legătură cu relația voastră.

De exemplu, ai putea începe o astfel de conversație afirmând “Țin foarte mult la tine și la ceea ce se întâmplă cu noi. Din cauza asta simt că trebuie să discutăm de ceva ce am observat că se întâmplă în ultimul timp.”

Cum să continui

Potrivit Mental Health First Aid, conversația ar trebui purtată într-o manieră calmă și rațională. Explică-i persoanei în cauză că nu o vei judeca și roagă-i să te atenționeze dacă faci acest lucru.

În timpul conversației, ești sfătuit să:

Foloseși propoziții care încep cu “eu” în loc de “tu”. De pildă, formulează o propoziție de tipul “Mă îngrijorez foarte mult atunci când nu știu la ce oră ajungi acasă sau câți bani ai cheltuit” în locul unei propoziții ca “Mă superi atunci când întârzii și ne-ai cheltuit toți banii”.
• Sugerează, în loc de a-i spune persoanei ce să facă. De exemplu, “Te-ai simți confortabil să vorbești cu un terapeut de jocuri de noroc?” în loc de “Ar trebui să vorbești cu un terapeut de jocuri de noroc”.
Pune întrebări pentru a afla punctul de vedere al persoanei în cauză, validându-I experiența și sentimentele. De exemplu, spune “Înțeleg că jocurile de noroc sunt importante pentru tine”.
• Ș.a.m.d.

Ajutorul necesar

Ajutorul necesar pentru dependenta de jocuri de noroc Dependența de jocuri de noroc este de obicei tratată, potrivit NHS (cel mai mare website de servicii de informare în domeniul sănătății din Marea Britanie, fondat de Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din această țară), cu succes la fel ca orice alt tip de dependență.

Este recomandabil ca persoana în cauză să urmeze terapia cognitiv comportamentală, care s-a dovedit a aduce cele mai bune rezultate. Tratamentul și grupurile de suport sunt disponibile celor care au nevoie de ajutor pentru a se vindeca de această dependență. De asemenea, este necesar o vizită la un medic psihiatru care s-ar putea să recomande un anumit tratament medicamentos care poate să-l ajute pe dependent să se vindece mai ușor.

În România, ajutorul pentru dependenții patologici de jocuri de noroc este destul de precar, dacă se dorește unul gratuit. Cu toate acestea, există speranță. Persoanele interesate pot contacta:

Programul “Joc responsabil inițiat de Betano.com, prin intermediul căruia se susține jocul responsabil și se promovează tematici conectate cu parierea pentru a mări prevenția, intervenția și tratamentul pentru jucătorii patologici.
• Diferite clinici de specialitate, precum clinica Color Mind, TheMIND, Castle Craig, ș.a.