Sari la conținut

Cele mai mari riscuri ale jocurilor de noroc

Cele mai mari riscuri ale jocurilor de noroc

Dacă jocurile de noroc te tentează sau ești deja jucător, trebuie să știi că există anumite riscuri la care te supui atunci când joci. Iată care sunt acestea.

Riscuri financiare

Jocurile de noroc funcționează pe principiul conform căruia casa câștigă întotdeauna. Chiar dacă este posibil să câștigi uneori, aceste cazuri sunt rare. Cazinourile și casele de pariuri vor face întotdeauna cel mai mare profit, căci jocurile de noroc sunt proiectate în acest fel.

Prin urmare, atunci când joci este bine să fii conștient că este mai mult decât probabil să pierzi sumele de bani pe care le pariezi. Aceste riscuri financiare nu sunt de neglijat, prin urmare este indicat să joci doar sume de bani pe care îți permiți să le pierzi și să-ți setezi limite pentru sumele pe care ești dispus să le joci. Și, bineînțeles, să le respecți.

Riscuri legate de sănătatea mintală

Acestea sunt reprezentate de riscul de a dezvolta așa-numitul “joc patologic” (dependența de jocuri de noroc), care este clasificată ca o afecțiune mintală și prezintă complicații severe care pot duce chiar la sinucidere.

Jocul patologic este definit ca neputința de a înceta participarea la jocuri de noroc, în ciuda faptului că au consecințe dezastruoase asupra vieții celui care suferă de această afecțiune.

Printre factorii de risc ce pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni se enumeră, conform Asociației Dependenții Anonimi:

Vârsta persoanei respective: persoanele care au fost expuse la jocuri de noroc înainte de 11 ani sunt mult mai predispuse la a dezvolta jocul patologic.
Factori genetici: persoanele care au un membru al familiei care este dependent de o substanță sau care este dependent patologic.
Prezența unei tulburări de personalitate de tip borderline sau obsesiv-compulsivă.
• Alți factori.

Dacă te recunoști printre aceste categorii de persoane care prezintă un grad mare de risc de a dezvolta jocul patologic, este indicat să te ferești de jocurile de noroc.

Izolare socială

Izolare socială Izolarea socială este descrisă de American Psychological Association (cea mai mare organizație stiințifică și profesională din S.U.A., din care fac parte aproape 115.700 de cercetători, clinicieni, educatori, studenți și consultanți) ca reprezentând “un pericol al sănătății publice mai mare decât obezitatea”, existând dovezi clare că “izolarea și singurătatea cresc în mod semnificativ mortalitatea prematură”.

De cele mai multe ori, jucătorii patologici declară că suferă de izolare socială și de singurătate. Și aceasta pentru că se izolează de cei din jur atunci când încearcă cu disperare să-și recupereze pierderile jucând și mai mult.

Aceștia au tendința de a lua cât mai multe zile libere de la muncă, să nu se mai ducă la școală sau să nu se mai intereseze de familie pentru a juca. Pe lângă toate acestea, jucătorii patologici sunt atât de obsedați de jocuri încât nu-i mai interesează să-și păstreze relațiile sau să participe la activități sociale.

Probleme în familie

Întotdeauna, jucătorul patologic nu este singurul care este grav afectat de dependența de jocuri de noroc. Din cauza acesteia suferă și familia dependentului, care este afectată la fel de grav.

În primul rând, copiii din familie sunt expuși unui risc foarte mare, deoarece aceștia sunt expuși unui mediu de viață în care certurile părinților, reproșurile și problemele financiare sunt la ordinea zilei.

Apoi, nu de puține ori, jucătorul patologic poate recurge la violența domestică. Atunci când depedentul este confruntat cu diversele probleme pe care le provoacă, abuzul fizic îdreptat împotriva celorlalți membrii ai familiei devine posibil. Cu cât această dependență devine mai veche, cu atît acest risc este mai mare pentru ei.

Desigur, există și risul distrugerii relațiilor de familie. Atunci când membrii familiei nu mai au încredere în jucătorul patologic, relațiile dintre ei se pot rupe. Minciunile nesfârșite, amenințările, eventualele promisiuni, violența și abuzul domestic duc la distrugerea familiei.

Și lista de probleme în familie poate continua, acestea fiind doar cele mai grave dintre ele.

Probleme la muncă

Probleme la muncă De multe ori, jucătorul își va lua multe zile libere, concediu medical și/sau va întârzia nemotivat din cauza jocului patologic. Acest lucru îi va afecta grav cariera, el sau ea riscând chiar să-și piardă locul de muncă. Iar acest lucru nu duce decât la și mai multe probleme financiare.

Riscul de sinucidere

Procentajele sinuciderilor în rândul dependenților de jocuri de noroc sunt mai mari decât în cazul persoanelor obișnuite. La fel, acest risc poate afecta și pe membrii familiilor acestora. Persoanele care sunt cel mai expuse acestui risc sunt cele cu probleme mintale, ca de pildă cu depresie.

Dacă ai asemenea gânduri sau faci planuri pentru a-ți curma viața, caută ajutor imediat. Nu trebuie să treci prin acest drum dificil singur sau singură.